17 Şubat 2012 Cuma

OSMANLI HARFLERİ




OSMANLI HARFLERİ

Arapça alfabesi toplam 28 harften oluşur. Osmanlıcada Arap harflerinin yanı sıra Farsçadaki p, ç ve j harflerini de kullanmışlardır. Bu 31 harfin dışında Türkçedeki ince g ünsüzünü belirtmek için kef harfine bir çizgi eklenerek gef, genizsi n ünsüzü için üç nokta eklenerek nef (sağır kef, kâf-ı nunî), lam ile eliften lamelif, hemze ile h harfinin ünlü şekli olan hâ-i resmiye harfleri oluşturulmuştur.
Osmanlıca sağdan sola doğru yazılır. Arap harflerinde temel ve küçük harf ayrımı yoktur. Noktalama işaretlerinde kesin kurallar bulunmamaktadır. Arap harfleri sözcüklerin başında, ortasında ve sonunda farklı biçimde yazılır. Bazı harfler (dal,
zel,ra,ze,je,vav,elif, ) bir sonraki harfle birleşmez.
Bu 7 harfe huruf-ı munfasıla(intisal eden,ayrılan)denir.
 Bu harflerin haricindeki diğer harflere ise Huruf-ı muttasıla (ittisal eden,bitişen)denir.Osmanlıcada kullanılan harf sayısı 36'ya çıkarılmıştır.

OSMANLICA HARFLERİ İÇİN TIKLAYIN


Arap harflerinin Türkçedeki zengin ünlü sistemini karşılamada yetersiz olduğu düşünülür. Örneğin Arap alfabesindeki elif Türkçedeki a ve e ünlüsünün karşılığıdır ya da Türkçedeki u, ü, o, ö ünlülerinin yerine Arapçada yalnızca "vav" harfi vardır, bu aynı zamanda v ünsüzünün de karşılığıdır.

OSMANLICA RAKAMLAR


Osmanlı Türkçesi Alfabe sisteminde rakamlar yazının aksine soldan sağa doğru yazılır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder